Subscribe Us

custom_html_banner1

Mbijetesa e qeverisë e varur direkt nga Lista Serbe, zgjedhjet nuk shihen si opsion shkaku i dialogut


Qeveria e Avdullah Hotit do të përballet me
procese të mëdha, e në veçanti me dialo-
gun me Serbinë. Kjo sipas njohësve të 
rrethanave politike do të bëjë që ai me çdo
kusht ta ruajë koalicioninme Listën Serbe
dhe vendi tëmos shkojë në zgjedhje të reja.
Më 3 qershor, 61 deputetë të Kuvendit të Kosovës
i thanë “po”, qeverisë së re,koalicionit LDK-AAK-
Nisma dhe Lista Serbe.
Ky koalicion qeverisës është i varur nga votat e
Listës Serbe, listë kjo e cila është e dirigjuar nga
Beogradi.
Në marrëveshjen e LDK-së me Listën Serbe
thuhet se asnjëri partner nuk do ta mbështes
ndonjë mocion të partive të tjera për mosbesimin
e qeverisë mirëpo, të mërkurën kryeministri 
Avdullah Hoti, deklaroi se në rast se Lista Serbe 
largohet nga koalicioni vendi do të shkojë në 
zgjedhje.
Sipas tyre, për shkak të dialogut dhe obligimeve
të tjera të rëndësishme që ka Qeveria “Hoti”, do
të pamundësohet me çdo ngulm prishja e koali
cionit qeverisës.
Njohësit e çështjeve politike në vend, thonë se
shkuarja në zgjedhje të reja nuk është në interes
të qeverisë aktuale, përveç opozitës.
Imer Mushkolaj, njohës i çështjeve politike në 
vend, ka thënë për lajmi.net, pavarësisht se edhe
nëse vendos që kryeministri Avdullah Hoti, ta 
shkarkojë zëvendësin e tij nga radhët e Listës
Serbe, Goran Rakiq, për shkak të largimit të
simboleve shtetërore të Kosovës, Lista Serbe 
përsëri do ta gjejë zëvendësimin dhe se nuk do 
të shkohet në zgjedhje të reja, pasi që edhe
përfshirja e Listës Serbe në këtë qeveri është
varur dhe varet nga Beogradi zyrtar.
Mushkolaj ka thënë se për shkak të dialogut, kjo
qeveri nuk do të bjerë dhe vendi nuk do të shkojë
në zgjedhje.
“Sa i përket Listës Serbe gjithçka varet prej vendi
mit të Beogradit. Mund të ndodhë që zotëri Hoti ta
shkarkojë zëvendëskryeministrin Goran Rakiq, por 
Lista Serbe të mos tërhiqet dhe ta caktojë një emër 
tjetër. Pra Lista Serbe nuk vendos për veten a tërhiqet
apo qëndron, për këtë çështje vendos Beogradi.
Nëse Beogradi konsideron se kjo Qeveri e Kosovës 
është partner i duhur i tij për me vazhdua dialogun,
atëherë nuk do të bëj kurrfarë presioni e as imponimi
që Lista Serbe të tërhiqet. Kështu që gjithçkvaret nga
vendimi i Beogradit, Lista Serbe është vetëm mashë
në dorën e Beogradit në mënyrë që me i realizua
qëllimet e veta qoftë në kuptimin e dialogut, qoftë në 
kuptimet e tjera që mund t’i ketë Beogradi karshi Kosovës.